Ιστορία του Πολιτισμού: Ρωμαϊκός Κόσμος

Κωδικός μαθήματος
12ΕΙ–15
Μονάδες ECTS
4
Εξάμηνο
Εξάμηνο Ε
Κατηγορία μαθήματος
Κατεύθυνση
Ιστορίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών
Διδάσκων καθηγητής

Ιωάννα Σπηλιοπούλου, Καθηγήτρια

Περιγραφή μαθήματος

1. Χρονολογικό, γεωγραφικό και πολιτικό πλαίσιο του Ρωμαϊκού Κόσμου από τον Ρωμύλο έως τον Κωνσταντίνο. Η Ρώμη και ο ελληνικός κόσμος. Οι μύθοι της πρώιμης Ρώμης.

2. Οι Βιλλανόβιοι και οι Ετρούσκοι πρόδρομοι (1000-200 π.Χ.): η Ρώμη, οι Ετρούσκοι και το Λάτιο.

Βασικές κατηγορίες της ετρουσκικής τέχνης: αρχιτεκτονική, πλαστική, ζωγραφική, μεταλλοτεχνία.

3. Οι σημαντικότερες εκφάνσεις του ρωμαϊκού πολιτισμού μέσα από τις μαρτυρίες των δύο μεγάλων κέντρων της Ιταλικής Χερσονήσου: Ρώμη και Λάτιο, πόλεις του Βεζουβίου.

4. Βασικές κατηγορίες της ρωμαϊκής τέχνης: πορτρέτο, γλυπτική, ιστορικά ή κρατικά ανάγλυφα, επιτύμβια τέχνη, ζωγραφική (πομπηιανά στιλ), ψηφιδωτά, μικροτεχνία.

5. Βασικές κατηγορίες της δημόσιας ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής: ρωμαϊκές αγορές (fora), θέρμες, χώροι ρωμαϊκού θεάματος (θέατρα, αμφιθέατρα, ιππόδρομοι) και ακροάματος (ωδεία).

6. Η ρωμαϊκή ρεπουμπλικανική περίοδος (200-27 π.Χ.): ιστορικο-πολιτισμικό πλαίσιο, αρχιτεκτονική, πολεοδομία. Βασικές κατηγορίες της τέχνης της ρεπουμπλικανικής περιόδου: πλαστική, τοιχογραφίες, ψηφιδωτά.

7. Ο Αύγουστος, η αυτοκρατορική ιδέα και οι απαρχές της αυτοκρατορικής περιόδου (27 π.Χ.-14 μ.Χ.). Επισκόπηση της αρχιτεκτονικής και της κλασικιστικής τέχνης της εποχής του: το Forum και το Μαυσωλείο του Αυγούστου, ένας ναός στη Γαλατία, ο βωμός της Σεβαστής Ειρήνης (Ara Pacis Augustae), πορτρέτα και αγάλματα του Αυγούστου, ζωγραφική.

8. Η Δυναστεία των Ιουλίων και Κλαυδίων (14-68 μ.Χ.) - οι Φλάβιοι (69-98 μ.Χ.): αυτοκρατορική αρχιτεκτονική και πλαστική, δημόσια έργα, αυτοκρατορικά και ιδιωτικά πορτρέτα, πληβειακή τέχνη, πομπηιανά στιλ.

9. Ο Τραϊανός, Optimus Princeps (98-117), ο Αδριανός και η άνθιση του κλασικισμού (117-138 μ.Χ.).

Σκιαγράφηση της αρχιτεκτονικής και της τέχνης της εποχής τους: οι θέρμες, το forum, η Εμπορική Αγορά και ο κίονας του Τραϊανού. Η βίλα και το μαυσωλείο του Αδριανού, το Πάνθεον, οι βασικές κατηγορίες των ρωμαϊκών σαρκοφάγων.

10. Η οικογένεια των Αντωνίνων (138-193 μ.Χ.): η περίοδος του Αντωνίνου του Ευσεβούς (πορτρέτα, αρχιτεκτονική, ανάγλυφα), η εποχή του Μάρκου Αυρηλίου και του Λουκίου Βήρου (πορτρέτα, κίονας Μάρκου Αυρηλίου, σαρκοφάγοι), η περίοδος του Κόμμοδου (πορτρέτα, σαρκοφάγοι).

11. Οι Σεβήροι (193-235 μ.Χ.): η περίοδος του Σεπτιμίου Σεβήρου (πορτρέτα, αρχιτεκτονική, θριαμβικά τόξα) και του Καρακάλλα (δημόσιες θέρμες, σαρκοφάγοι).

12. α. Οι στρατιωτικοί αυτοκράτορες (295-284 μ.Χ.): νομίσματα, πορτρέτα, Αυρηλιανό Τείχος, σαρκοφάγοι.

β. Οι Τετράρχες (284-312 μ.Χ.): η εγκαθίδρυση της Τετραρχίας και η αρχιτεκτονική των τεσσάρων κέντρων της.

13. Ο Μέγας Κωνσταντίνος (307-337) και η μετάβαση στην ύστερη αρχαιότητα: αρχιτεκτονική, αυτοκρατορικά μνημεία, πορτρέτα, σαρκοφάγοι.

Μαθήματα Εξαμήνου